Joppe Toch! GRIG '11

13-03-2011 21:26

zondag 13 maart 2011
www.ontrack.nl

Foto: © 2011sprengenbergrunner

 

Dankzij de aanhoudende crisis houden we de vorig jaar gestarte ‘fuck the crisis tocht” in stand. Hoewel het enthousiasme dit keer wat minder was, is de opkomst goed. Wellicht kwam het door de gezapige naam van de wandeltocht ‘de Sneeuwklokjes of Narcissentocht’. Uiteindelijk kozen we er voor om de tocht die gepland stond voor de kerstperiode nu als nog te wandelen.

 

Het flink pak sneeuw zondag 19 december 2010 deed ons besluiten om  toen in de eigen omgeving te gaan wandelen. Wonderlijke hoe het landschap zich transformeert tot een soort sprookjesachtig Anton Pieck decor. De Regge meanderde in al haar schoonheid. De verse sneeuw kraakte onder onze wandelschoenen, vlokjes dwarrelde van de bomen. Na een stop bij restaurant de Paddenstoel beklommen we met nieuwe energie de Hellendoornse en Nijverdalse berg. Om met tien man aan de dis te verschijnen bij Braakman Noetsele.

 

Met vijf man starten we deze tocht in Gorssel. We wandelen langs prachtige optrekjes, mooie villa’s en deftige landhuizen. De omgeving is weelderig voorzien van natuurschoon, maar een domper zijn de vele verboden toegang bordjes, de hekwerken, de afrastering en alle mogelijke manieren van de grondeigenaren om hun bezit af te bakkenen ‘streng verboden’. We krijgen een doorkijkje op de IJssel, maar een doorgang langs de oevers is ons niet gegund. Het Dommerholtsveer vaart niet, zodat we teruglopen en ons weg vervolgen langs de Dommerbeek en over de Dommerholtsweg zonder onze Harry (Dommerholt). Een man is bezig met één van de laatste stukje open grasland af te bakenen. Na het spoor gaat het gezelschap de Gorsselse heide tegemoet , waar ooit de Huzaren hun schietoefeningen deden. Met centraal het Huize ’t Joppe. Via een drassig bosgebied komen we bij de zessprong daar is het op de plaats rust. Om in restaurant de Zevensprong te genieten van koffie met appelgebak.

Dit is eigenlijk het beginpunt van de wandeling, maar die pauze moet je natuurlijk wel eerst verdienen. Hier komen alle wegen samen, waarop we een mooi zicht hebben. Een houten handwijzer geeft de verschillende richtingen aan.  We wandelen verder over het Landgoed Amelte richting het Ooievaarsbuitenstation ‘t Zand. De weelde laten we achter ons, met vervallen boerderijen, verzakte schuren en rommelige binnenplaatsen. Met een boog om Gorssel komen we via open akkerland weer bij het beginpunt. Waarna we in Deventer op de Brink een café bezoeken. En na een dagje doorstappen (19 km) in de buitenlucht smaakt het koele biertje prima. Bij de Griek om de hoek sluiten we de tocht af.

GRIG; Henk, Jos, Jeroen, Rob en Paul (met dank aan Bernard).
www.braakmannoetsele.nl
www.pannenkoekenenzo.nl