Noaberpad I GRIG ’12

17-05-2012 19:28

Noaberpad Hemelvaart 17 mei
Dag I Winterswijk Bocholt 24 km

Foto: © 2012sprengenbergrunner

 

In aansluiting op onze GRIG Hemelvaarttocht van vorig jaar vervolgen we het ‘Noaberpad’ (LAW 10). Vandaag wandelen we de route van Winterswijk naar Bocholt. Bernard heeft hierbij dankbaar gebruik gemaakt van het NIVON boekje; NOABERPAD grenzeloos wandelen van Dollard naar Rijn.

 

Via de Havezate Plekenpol wandelen we naar de bijbehorende Berenschots Watermolen. Het zijn restanten van een vervlogen textiel verleden. We wanen ons in een historisch decor en bekijken het waterrad. Het monument is nu een toeristische spot. Achter het restaurant is op de buitenplaats een terras waar we koffie bestellen. Een smal pad kronkelt door het oude loofbos, de rivier de Boven-Slinge meandert door de Bekendelle. Vogels trekken de aandacht, dikke bomen aan weerszijde van de dichte groene begroeiing. Henk ontwaart een grote gele kwikstaart. Bernard en Gerrit doen een poging om de overkant te bereiken middels een omgevallen eikenboom. Het poëtische landschap inspireert Bernard tot een tjakka moment en vol overgave verhaalt hij over Toscanini. Het blijft daarna lang onstuimig in de Achterhoek. Gelukkig keert de rust terug als we langs de Grote steen door het Lammers bos Duitsland binnen wandelen.

Opvallend zijn in dit Westelijk Münsterland de vele zonnecollectoren op de daken en de windturbines in het open landschap. In de omgeving van Barlo komen we langs veel kapelletjes. Even verderop passeren we Haus Diepenbrock een waterburcht uit de middeleeuwen. In de verte komt het eindpunt al in zicht als we Bocholt bereiken middels het stadsbos (Bocholter Stadtwald). Popmuziek brengt ons even in Pinkpop sferen. Het openlucht concert op de weide van het Aasee trekt vele mensen van allerlei pluimage. Wij wandelen door tot net buiten de dreunzone en genieten daar op een bankje van de zon, de laatste restje uit de rugzak en het park. Het textielmuseum laten we rechts liggen. Ons onderkomen is op steenworp afstand van het centrum, waar we na een korte inspectie van de kamers terug in de stad aanschuiven in Restaurant Carpe Diem.

www.noaberpad.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Arturo_Toscanini
www.lwl.org/LWL/Kultur/wim/portal/S/bocholt/ort/